Zeeland ademt: energie-eiland in de Westerschelde

Gebied & Energie Brede welvaart GEO
Is een energie-eiland een oplossing voor energieopslag en de zeespiegelstijging? Wij denken van wel. Daarom deed Dep (toen nog onder de naam Liandon Energy Consulting) in 2017 mee aan de prijsvraag Energielandschap van de Toekomst, uitgeschreven door Nederland Boven Water.
Martijn Leseman Leestijd 3 minuten

De vraag luidde: ‘Ontwerp inspirerende en uitvoerbare ideeën op het gebied van duurzame energie voor drie specifieke gebieden, waaronder de Zeeuwse delta. Het plan Zeeland Ademt!, dat we opstelden in een consortium met de Zeeuwse Milieufederatie, Adviesbureau haver Droeze, Energy Indeed, Feddes Olthof Landschapsarchitecten eindigde als tweede.  

‘Het energie-eiland heeft een opslagfunctie voor energie afkomstig van windmolenparken op zee'’

Deel dit artikel

We bedachten een eiland dat is gesitueerd in een driehoek tussen Vlissingen en Breskens in het oosten en Zoutelande en Cadzand in het westen. Dit eiland krijgt een opslagfunctie voor de energie die afkomstig is van de windmolenparken op zee. Ook is bedacht om midden in het eiland, in de luwte, honderden zonnepanelen te plaatsen. Het atol moet een groei- en bloeiplek worden voor flora en fauna. Nederland wordt door het energie-eliand een nieuw natuurgebied rijker en is beter beschermd tegen het water. 

Lees hier een samenvatting van de uitwerking van het plan Zeeland Ademt.  

 

Terug naar alle artikelen