Ketenanalyses

Duurzaam Energie Perspectief (DEP) maakt ketenanalyses van de onderstations om de capaciteit van de componenten in het elektriciteitsnet in kaart te brengen. De belastbaarheid van alle componenten in de keten wordt nagegaan om zo te bepalen hoe we met weinig of geen fysieke veranderingen op het onderstation toch extra ruimte op het elektriciteitsnet vrij te kunnen spelen voor klanten!

'Er is al 272 MVA extra vermogen bepaald, waardoor duizenden klanten kunnen verduurzamen!'

Deel dit artikel

Tijdens een ketenanalyse kijken we naar het belastingsprofiel van een onderstation gedurende de dag. Wanneer stroom door een component loopt, warmt dat door de weerstand in het materiaal op. Hierbij is het belangrijk dat het component niet de kritieke temperatuurgrens bereikt en dat het component genoeg tijd heeft om na het opwarmen ook weer af te koelen. Deze maximale belastbaarheid van componenten bepalen op basis van het historisch elektriciteitsprofiel en omgevingscondities noemen wij cyclisch belasten van de componenten. Om het maximale vermogen te bepalen wordt tijdens een ketenanalyse de cyclische belastbaarheid van componenten berekend.   

Afgelopen tijd hebben we al 272 MVA extra netcapaciteit bepaald door de componenten door te rekenen met onze modellen, wat betekent dat duizenden klanten kunnen verduurzamen! Hiermee kan de uitbreiding van het net volle vaart doorgaan en kunnen we in de tussentijd meer klanten aansluiten.