Het Hydrogen Experience Centre in Apeldoorn: eerste waterstof demohuis in Nederland

Gebouw & Energie Waterstof
Kiwa en Alliander openden half 2021 het Hydrogen Experience Centre in Apeldoorn: een als woonhuis ingerichte demo- en opleidingslocatie waar vakmensen leren hoe ze de aardgasvoorziening in woonwijken geschikt kunnen maken voor waterstof. Het Waterstofteam van Duurzaam Energie Perspectief begeleidde het organisatorische- en bouwproces om deze demowoning tot stand te laten komen.
Astrid van Sprang Leestijd 4 minuten

In het Hydrogen Experience Centre laten de partijen zien dat waterstof in de gebouwde omgeving uitstekend als brandstof te gebruiken is. Tegelijkertijd willen zij monteurs en installateurs opleiden en vertrouwd maken met het overzetten van aardgasinfrastructuur op waterstof. Dit is nodig, want de behoefte aan technici die met waterstof kunnen werken, zal in de nabije toekomst snel toenemen. 

‘De behoefte aan technici die met waterstof kunnen werken neemt toe’

Deel dit artikel

Het huis is ingericht als woonhuis met een keuken, een meterkast en een volledig warmtesysteem. Er hangen twee cv-ketels: een op waterstof en een op aardgas. De leidingen in het huis kunnen voor demo- of trainingsdoeleinden worden aangesloten op een ketel naar keuze. In het demohuis wordt de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving naar de praktijk gebracht. Het fungeert als kenniscentrum waar de laatste inzichten in de energietransitie en waterstoftoepassingen worden gedeeld. 

Alternatief voor aardgas

In 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Waterstof is een van de mogelijkheden om aardgas te vervangen en het bestaande aardgasnet is met een beperkt aantal aanpassingen geschikt te maken voor distributie van waterstof tot in de woning. In de demowoning is te zien hoe dit er in de praktijk uitziet. Woningeigenaren, beleidsmakers en leveranciers kunnen het hier zelf ervaren. Zo kunnen bewoners van de wijk Berkeloord in Lochem, waar een pilot loopt voor het omzetten van woningen naar waterstof zien welke aanpassingen nodig zijn.  

 

Opleidingslocatie 

Het Hydrogen Experience Centre is naast een demonstratie- vooral een opleidingslocatie. De meeste monteurs en installateurs hebben weinig ervaring met het ombouwen van gasnetwerken voor het gebruik van waterstof. De behoefte aan vakmensen die de energietransitie in de praktijk gaan brengen, groeit snel. Deze demowoning biedt technici de benodigde opleidingsfaciliteiten om Nederland een stap dichterbij het behalen van de klimaatdoelen te brengen.  

Terug naar alle artikelen