De vraag voor een groen aardgasalternatief in Lochem kwam vanuit een groep bewoners die zich hebben verenigd in de Energiecoöperatie Lochem Energie. Zij zijn allemaal in het bezit van een grote woning die ze graag verduurzamen door van aardgas af te stappen. Echter: oudere woningen zijn niet altijd geschikt voor bijvoorbeeld een warmtepomp of een warmtenet. Zo ook de 12 woningen in de wijk Berkeloord niet. Deze woningen zijn lastiger te isoleren en vragen om een systeem dat geschikt is voor hoge temperaturen. Waterstof kan daarin een oplossing zijn.
Alternatieven voor aardgas
De vraag van deze club sluit aan bij de ambitie van Alliander om nieuwe oplossingen en technologieën die aardgas vervangen te ontwikkelen en testen in de praktijk. Daarom draait er momenteel een drie jaar durende pilot in het Gelderse dorp. Wat er in de praktijk gebeurt is dat waterstof wordt getransporteerd door het bestaande aardgasnetwerk. Tubetrailers leveren het waterstof een stukje buiten de wijk aan. Het waterstof dat wordt gebruikt zou in de toekomst op een duurzame manier gemaakt kunnen worden.
Het is de eerste keer in Nederland dat bestaande en bewoonde woningen verwarmd worden met waterstof.
De rol van Duurzaam Energie Perspectief
Als dochterbedrijf van Alliander kreeg DEP de rol van projectleider gedurende dit proces, een rol die al geruime tijd vóór start van de pilot werd gepakt. Zo zijn er verschillende trajecten in gang gezet die de start in november 2022 haalbaar moesten maken. In samenwerking met Liander hebben we gasmonteurs van Liander opgeleid om te kunnen werken met waterstofketels, is er een demo waterstof woning gebouwd in Apeldoorn en is wet- en regelgeving in gang gezet zodat het in de toekomst mogelijk wordt voor Liander om waterstof te vervoeren.
Het is de eerste keer in Nederland dat bestaande en bewoonde woningen verwarmd worden met waterstof dat via een bestaand aardgasnet naar de woningen wordt gebracht. Hoewel de pilot nog in volle gang is en we er nog veel lering uit kunnen trekken laten we zien dat het kan: woningen verwarmen met waterstof. Waterstof heeft dan ook veel potentie om ons gasnet een nieuw leven te geven en een alternatief te bieden voor plekken waar elektrificeren niet mogelijk is.