H2 Hollandia benut expertise van DEP voor productie groene waterstof

Gebied & Energie Waterstof
Een overschot aan zonne-energie wordt omgezet in groene waterstof. Dat is in het kort wat wordt beoogd met het waterstofproject H2 Hollandia, dat wordt ontwikkeld door Novar en Avitec in samenwerking met Repowered. De specialistische kennis en expertise van Duurzaam Energie Perspectief (DEP) werd ingezet om de start mogelijk te maken.
Gijs Bisterbosch Leestijd 5 minuten

Voordat we toelichten wat de bijdrage van DEP aan dit project is, is het handig te weten wat het waterstofproject H2 Hollandia precies behelst. Projectmanager Gijs Bisterbosch legt dat uit. “Herinner jij je het project SinneWetterstof in het Friese Oosterwolde? Hier is een elektrolyser installatie geplaatst bij een zonnepark. Deze elektrolyser zet elektriciteit en water om in waterstof en zuurstof. Het resultaat: groene waterstof. Deze groene waterstof wordt opgeslagen in zogenaamde tubetrailers. Zodra ze vol zijn worden ze getransporteerd.  En dat lijkt erg op wat met H2 Hollandia wordt beoogd voor zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen (Drenthe).”

‘Met deze elektrolyser kan men 300 duizend kilo waterstof per jaar produceren’

Deel dit artikel

100% groen

Ook in Nieuw-Buinen wordt een elektrolyser geplaatst, een 5MW exemplaar om precies te zijn. “Hiermee wordt ongeveer 300 duizend kilo waterstof per jaar geproduceerd,” vertelt Gijs. Deze waterstof is 100% groen, dankzij de directe koppeling met het zonnepark. “Het elektriciteitsnet wordt minder belast op het moment dat er waterstof wordt gemaakt. Dat is nog vrij bijzonder. Daarnaast draagt het systeem bij aan de reductie van curtailment (het aftoppen van stroom(over)productie) van het zonnepark. Van deze overtollige stroom kan namelijk straks waterstof worden gemaakt.”

dep

Begin 2025 wordt de eerste 100% groene waterstof geproduceerd.

Eerste van deze omvang

Het project H2 Hollandia is een van de eerste grote commerciële projecten van deze omvang in ons land. “Vanuit DEP hebben wij veel kennis en expertise opgedaan in Oosterwolde. Daardoor rijkt onze kennis omtrent de realisatie van dit soort projecten erg ver. Wij hebben een EPC-bestek geschreven en een tender gehouden waarbij we alle ontvangen offertes hebben beoordeeld en een gunningsadvies hebben gegeven. Hier is een aannemerscombinatie uit voortgekomen. Daarnaast hebben we het project ondersteund door het beantwoorden van heel veel technische vragen die de klant had.”

 

De huidige status is dat de vergunning is verleend en het project twee subsidies toegekend heeft gekregen. Na het afsluiten van de contracten kan de daadwerkelijke realisatie van start. De verwachting is dat begin 2025 de eerste 100% groene waterstof wordt geproduceerd.

Terug naar alle artikelen