Electrolysers maken waterstof in Oosterwolde

Gebied & Energie Gebouw & Energie Waterstof
Nederland schakelt om naar een duurzame energievoorziening en het aantal windmolen- en zonneparken in ons land groeit snel. Helaas kan niet alle duurzaam opgewekte elektriciteit altijd worden terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Sterker: de toename van deze extra opwek zorgt voor congestie op het net. Maar wat nou als duurzame opwek op een andere manier getransporteerd kan worden? Bijvoorbeeld door de opgewekte elektriciteit te gebruiken voor het maken van een andere energiedrager: waterstof?
Ben Tubben Leestijd 4 minuten

In opdracht van Alliander onderzoekt DEP samen met GroenLeven op welke manier waterstof kan bijdragen aan het efficiënter benutten van het elektriciteitsnet en het voorkomen van netcongestie. Onder de projectnaam ‘SinneWetterstof’ is in Oosterwolde een elektrolyser installatie geplaatst bij een zonnepark dat is ontwikkeld door GroenLeven. Deze elektrolyser zet elektriciteit en water om naar waterstof en zuurstof. Op deze manier worden duurzame moleculen voor bijvoorbeeld industrie, verwarming in gebouwen en woningen en mobiliteit gegenereerd. 

'100.000 kg waterstof is goed voor c.a. 10 miljoen schone kilometers met een personenauto'

Deel dit artikel

Groene waterstof
De 100% groene waterstof wordt vervolgens afgenomen door OG CleanFuels.  Naar verwachting kan jaarlijks 100.000 kilogram waterstof worden geproduceerd. Goed voor ongeveer 10 miljoen schone kilometers aan autoritten met een personenauto. 

Onze rol
De rol van DEP in dit project is allesomvattend. Hoewel onze expertise niet specifiek ligt in het maken van het systeem, hebben we het wel van A tot Z begeleid. Van het onderzoek naar de beste locatie, het ontwerpen van het systeem en het inrichten van de waterstofketen tot realisatie en het testen bij oplevering. Een bijzonder aspect in het geheel is het vergunningenontwerp. Dit omvat het ontwerpen van de daadwerkelijke installatie om een vergunning te kunnen krijgen. Hier hebben enkele van onze DEP’pers veel ervaring in. Normaliter is dit een langdurend proces maar op basis van de ontwerpen die we gemaakt hebben voor Oosterwolde is DEP in staat om dit voor een willekeurige partij in drie maanden te doen in plaats van een jaar.  

Wil je meer weten over SinneWetterstof, kijk dan eens hier. Benieuwd naar wat DEP voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met ons op. 

Terug naar alle artikelen