Wel of geen ruimte op het net? Dat berekent het team Elektrotechniek 

Gebouw & Energie Elektriciteitsnetten
Wist je dat iedere nieuwe aanvraag van een grootverbruiker voor een aansluiting of verzwaring van het netwerk eerst uitgebreid doorgerekend wordt? Het zijn de consultants uit het team Elektrotechniek die dergelijke aanvragen voor Liander en andere partijen doorrekenen op het middenspanningsnet.  De zogenaamde netcheck.
Daan Van der Horst Leestijd 3 minuten

Op dit moment is er veel sprake van congestie: het net zit op veel plekken vol. Het is dan ook belangrijk dat goed berekend wordt waar er ruimte is en hoeveel ruimte er is. Dat gaat allemaal via speciale programma’s waarmee berekend wordt of aansluiting of verzwaring mogelijk is zonder dat de assets overbelast raken of er spanningsproblematiek ontstaat. Helaas is het antwoord daarop gemiddeld genomen ‘nee’ op dit moment.  

‘Dep zoekt naar initiatieven om flexibeler met de beschikbare ruimte op het net om te gaan'

Deel dit artikel

Rekenen is noodzaak 

Evenals andere netbeheerders in Nederland werkt Liander hard aan uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. Binnen Dep onderzoeken we veel nieuwe initiatieven, zoals dynamisch belasten van het net, om flexibeler met de beschikbare ruimte om te gaan. Recentelijk zijn ook de grenswaarden voor belasting verhoogd, wat weer meer ruimte geeft.   

Het uitvoeren van deze berekeningen is voor netbeheerders dus hard nodig. Alleen op deze manier kan bepaald worden hoe groot de kans is op congestie door capaciteit- of spanningsproblemen. Dep heeft daarnaast ook de capaciteit om dergelijke berekeningen uit te voeren voor andere partijen die hun eigen net beheren. We staan er meer dan open voor om ook met andere partijen te onderzoeken hoe we het netgebruik kunnen optimaliseren om veilig het maximale eruit te halen! 

Terug naar alle artikelen