Ook gasmotoren zijn soms onderdeel van een duurzaam integraal energiesysteem

Gebied & Energie Brede welvaart GEO Het nieuwe aansluiten
Gasgeneratoren die op aardgas draaien. Dat klinkt niet erg duurzaam en daarmee ook niet passend binnen het ontwerp van een energiesysteem ter verduurzaming van een bedrijventerrein. Toch blijkt die gedachtegang niet per se te kloppen. Duurzaam Energie Perspectief onderzocht wat de mogelijkheden en consequenties zijn bij inzet van gasmotoren binnen een integraal energiesysteem voor een bedrijventerrein in de gemeente Bladel. Projectmanager Koen Zijlstra legt het uit.
Koen Zijlstra Leestijd 3 minuten

De gemeente Bladel kampt met congestie en heeft zowel groei- als duurzaamheidsambities voor haar bedrijventerrein. Zij heeft Firan gevraagd een integraal energiesysteem te ontwerpen. Onderdeel van dat systeem zijn gasmotoren, en daar hebben wij ons in verdiept.” Het team ging aan de slag met berekeningen, een financiële toets en verzocht Qirion een vergunningstoets te verrichten. 

‘Dit kleine niet duurzame puzzelstukje maakt een duurzame totaaloplossing haalbaar'

Deel dit artikel

“Verrassend genoeg bleek het zowel financieel als qua stikstofnorm binnen de norm te vallen,” vertelt Koen. “Gasmotoren kunnen dus wel degelijk onderdeel van een integraal energiesysteem zijn. In dit geval worden er drie generatoren van 1,5 megawatt ingezet. Die staan niet het hele jaar aan, maar ze hebben wel uitstoot. Uit de berekeningen blijkt dat die uitstoot met de juiste rookgas nabehandeling wél binnen de normen valt. Ook bleek dat men met een kleine extra investering veel warmte kan terugwinnen, waarmee de efficiency en duurzaamheid weer worden vergroot.”  

Netto toegevoegde waarde 

Feit blijft dat gasgeneratoren an sich niet enorm duurzaam zijn. “Maar,” zo legt Koen uit, “Dankzij dit kleine, niet duurzame puzzelstukje wordt een duurzame totaaloplossing haalbaar. In alle waarschijnlijkheid zijn de gasgeneratoren drie jaar nodig.  In totaal maakt dit dat de netto toegevoegde waarde erg positief is. De rol van zo’n generator is om een piekvraag op te vangen. Dat komt niet dagelijks voor.” 

 

Het integrale energiesysteem in Bladel is in ontwikkeling: op dit moment worden de uitgangspunten helder gemaakt en de juiste partijen aangehaakt.  

 

Terug naar alle artikelen