NextPipeLab: dé tool die helpt bij het ontwerpen van warmtenetwerken

Data science
Dep ontwerpt en realiseert al jarenlang netwerken voor warmte en koude. Om zulke netwerken te ontwerpen maken we gebruik van software. Die software ontwikkelen we zelf, in samenwerking met partners die net als wij actief zijn in de wereld van stadsverwarming en –koeling. De nieuwste tool in onze softwaresuite? NextPipeLab.
Lammert van Wijk Leestijd 3 minuten

Zoals de naam NextPipeLab al doet vermoeden, is het niet de eerste in zijn soort. De wortels van PipeLab liggen in de jaren ’90. NextPipeLab heeft het fundament van PipeLab maar dan met de gebruiksvriendelijke mogelijkheden van nu. Daar is een proces van jarenlange ontwikkeling overheen gegaan, mogelijk gemaakt door verschillende sponsor- en partnerships. Met de software kunnen we nauwkeurig berekenen hoe een netwerk eruit moet zien, welke flow van heet water er nodig is en wat gunstige diameters van leidingen zijn, om maar wat voorbeelden te noemen.  

‘Zoals de naam NextPipeLab al doet vermoeden, is het niet de eerste in zijn soort’

Deel dit artikel

Iets breder getrokken zijn de functionaliteiten die we met onze software afdekken: 

  • Genereren van een voorlopige lay-out van het netwerk op basis van openbare geografische gegevens;
  • Bepalen van benodigde aansluitwaarden van woningen op basis van openbare gegevens, of van specifieke gegevens wanneer deze beschikbaar zijn gesteld;
  • Tekenen van het definitieve netwerk;
  • Automatisch dimensioneren van het netwerk op basis van instelbare uitgangspunten, zoals gedistribueerde gelijktijdigheid;
  • Analyseren van nieuwe en bestaande netwerken onder verschillende bedrijfstoestanden.

  

 

In de afgelopen periode hebben onze collega’s de softwaretool gedemonstreerd bij verschillende relevante partijen. Ons doel? Zo veel mogelijk partijen laten participeren in de ontwikkeling van deze software, zodat we Nederland kunnen voorzien van het beste product op het gebied van netwerken voor warmte en koude.  

 

Wil je meer weten over deze ontwikkelingen of heb je interesse om te participeren? Neem dan contact op met Lammert van Wijk.

Terug naar alle artikelen