Een energy hub: dit is het
Een energy hub kan worden gezien als het ‘slimme lokale energieknooppunt van de toekomst’. Het legt verbinding tussen productie, opslag, transport en gebruik van lokale energie. De verschillende producenten en gebruikers van energie worden op elkaar afgestemd en maken daardoor gezamenlijk optimaal gebruik van het elektriciteitsnet.
Door de vraag naar energie slim af te stemmen op het aanbod kan aan de ene kant meer energie worden verbruikt en aan de andere kant wordt lokaal opgewekte, duurzame energie beter ingezet.
De technische basis van een energy hub bestaat uit lokale metingen van energiestromen, apparaten of processen die aanstuurbaar zijn (bijvoorbeeld elektrisch laden) en slimme software (een energiemanagementsysteem) die binnen een set aan afspraken deze apparaten of processen aanstuurt. Hoewel de focus nog veelal op elektriciteit ligt, kan ook gedacht worden aan inzet van energiedragers als waterstof en integratie met duurzame warmteoplossingen.
Aanpak
Duurzaam Energie Perspectief (hierna DEP) heeft de groeiplannen van 11 bedrijven op Hessenpoort voor de komende vijf jaar geïnventariseerd en doorgerekend op het gebied van energie. Dit doen wij aan de hand van De Energy Hub Configurator, de door Firan ontwikkelde tool voor het snel en efficiënt ontwerpen van energy hubs. Hiermee maken we een energetisch model waarin het verbruik, opwek en de toekomstplannen van de bedrijven in kwestie worden gesimuleerd. Daarna ontwikkelen we verschillende scenario’s, waarmee we kunnen vergelijken wat de huidige situatie is en wat er gebeurt op het gebied van energie als daar iets in verandert. Dit geeft een goed beeld van de situatie in de toekomst.
De energievraag verviervoudigt en duurzame opwek neemt toe.
Situatie Hessenpoort
De berekeningen laten zien dat de vraag naar energie in vijf jaar zal verviervoudigen. Ook de hoeveelheid duurzame opwek, met name zon op dak neemt heel fors toe. Het gevolg: indien alle ontwikkelingen die voor de komende vijf jaar op de planning staan uitgevoerd worden, is er één bedrijf waarbij het (slim) laden van elektrische voertuigen niet binnen het individuele transportvermogen past, en is er bij vijf bedrijven sprake van een overschot aan opwek die niet (volledig) terug geleverd kan worden.
De oplossingen
Een energy hub biedt de kans om gezamenlijke en individuele uitdagingen op te lossen door de juiste balans te vinden tussen o.a. slim laden, aanvullende opwek en het ongelijktijdig verbruik van de partijen. Aanvullend aan de technische energy hub zal een collectief contract met de netbeheerder afgesloten moeten worden. Als gevolg hiervan krijgen de deelnemende partijen een collectieve netgrens die door Enexis wordt bepaald.
Dit maakt het mogelijk voor de individuele bedrijven om hun processen te verduurzamen en meer duurzame opwek lokaal in te passen door de energievraag en aanbod in het collectief slim te sturen. De 11 bedrijven in het collectief hebben gezamenlijk een grote opwekpotentie. Zonder energy hub zou 31% van deze opwek afgeregeld moeten worden. In het geval van een energy hub hoeft er nog maar 1% afgeregeld te worden.
Belangrijke parameters
Een energy hub is een waardevolle oplossing voor een deel van het probleem van de bedrijven op Hessenpoort. Om de kans van slagen te vergroten zijn er drie belangrijke parameters waaraan het collectief moet voldoen.
De eerste betreft de partijen die deelnemen aan de energy hub. Niet ieder bedrijf heeft een even grote bijdrage in het vormgeven ervan. Om te bepalen welke bedrijven het meeste baat hebben of de meeste bijdrage kunnen leveren aan een energy hub kunnen we naar twee aspecten kijken: 1. de individuele bijdrage aan de collectieve netgrens en 2. de rol en het belang van ieder bedrijf in het lokaal uitwisselen van energie. Naast deze technische benadering kunnen ook financiële-, organisatorische- en ruimtelijke beleidsaspecten worden meegewogen.
De beschikbare ruimte op het elektriciteitsnet is een tweede parameter. In het geval van Hessenpoort passen bijna alle ontwikkelingen die de bedrijven willen doorvoeren binnen de huidige netgrenzen die door Enexis zijn bepaald. Een energy hub kan dan als toegevoegde waarde hebben dat het helpt bij het creëren van ruimte op het elektriciteitsnet.
De derde parameter betreft slim laden. Dit is essentieel voor de energy hub op Hessenpoort. Dit zorgt er enerzijds voor dat laadtijden worden afgestemd op de dalen in het verbruik (of ruimte op het net) en daarmee de verspreiding van de laadpiek. Aan de andere kant zorgt slim laden ervoor dat lokale opwekpieken van duurzame energie worden verlaagd door juist op die momenten elektrische voertuigen te laden. Hierdoor kan slim laden de totale verbruikspiek significant verlagen.
Concluderend
Het moge duidelijk zijn dat een energy hub voor de bedrijven op Hessenpoort een waardevolle bijdrage kan leveren voor de ondernemers op Hessenpoort. Het vormen van een collectief en het inzetten van slimme interventies zal het mogelijk maken om het bedrijventerrein verder te ontwikkelen en verduurzamen.