Hoe krijg je snel inzicht in de ruimtelijke impact van keuzes in het energiesysteem?

Gebied & Energie Gebouw & Energie Elektriciteitsnetten Het nieuwe aansluiten Warmtetransitie
Op verzoek van de gemeente Almere hebben we samen met Common Affairs en Sweco een rekentool voor netbewust bouwen ontwikkeld. Met de tool kun je op basis van stedenbouwkundige wensen een volledig stedenbouwkundig programma simuleren (d.m.v. Citymaker), welke vervolgens energetisch op uur-basis wordt doorgerekend. Almere gaat de tool inzetten voor de ambitieuze plannen rond de gebiedsontwikkeling van het toekomstbestendige stadsdeel Pampus met ruim 30.000 woningen, en de eerste 2 workshops waren zeer geslaagd!
Carla Roghair Leestijd 7 minuten

Op verzoek van de gemeente Almere heeft DEP samen met Common Affairs en Sweco een rekentool voor netbewust bouwen ontwikkeld. Met de tool kun je op basis van stedenbouwkundige wensen een volledig stedenbouwkundig programma simuleren (d.m.v. Citymaker), welke vervolgens energetisch op uur-basis wordt doorgerekend. Almere gaat de tool inzetten voor de ambitieuze plannen rond de gebiedsontwikkeling van het toekomstbestendige stadsdeel Pampus met ruim 30.000 woningen, en de eerste 2 workshops waren zeer geslaagd!

Het stadsdeel Pampus vormt een enorm gebied aan het IJ- en Markermeer. Het moet de komende jaren ruimte bieden aan 25.000 tot 35.000 woningen. Hiermee levert Almere een substantiële bijdrage aan het oplossen van het woningtekort in de regio. Bij de ontwikkeling van Pampus legt de gemeente de lat hoog als het gaat om duurzaamheid. Het gebied moet toekomstbestendig gebouwd worden. Water en bodem zijn sturend, maar ook energie, mobiliteit en natuur zijn belangrijke pijlers. Om de gemeente te ondersteunen in de keuzes op het gebied van energie, hebben we samen met Common Affairs en Sweco een netbewust bouwen tool ontwikkeld.

Deze tooling maakt het mogelijk om zowel ruimtelijk als energetisch, complete wijken te modelleren.

Deel deze quote

Netbewust bouwen rekentooling voor Pampus

De tooling komt voort uit het project balanswijk en maakt het mogelijk om zowel ruimtelijk, als energetisch, complete wijken te modelleren op basis van de wensen voor het plangebied en keuzes over het energiesysteem. Op basis van de wensen zoals de indeling van het plangebied (groen, water en gebiedstypologie) wordt direct het energieverbruik inzichtelijk voor het gebied van woningen, utiliteiten en elektrisch vervoer.

Vervolgens kunnen er keuzes worden gemaakt over de lokale energie opwekking, de isolatiegraad, energie opslag en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, en wordt dit direct vertaald naar ruimtelijke impact. Hiermee is het mogelijk om snel inzicht te krijgen in het effect van verschillende keuzes, om hier met de stakeholders direct gezamenlijk over in gesprek te gaan om tot keuzes te komen. De tooling is bedoeld als gespreksmiddel om in een vroeg stadium keuzes te maken over de inrichting van het plangebied en de keuze voor het type energiesysteem.

Stedenbouwkundige modellering op basis van Citymaker

Citymaker is een programma dat Common Affairs heeft ontwikkeld om alle aspecten van gebiedsontwikkeling aan elkaar te verbinden. De tool bevat een grote hoeveelheid basisdata die voortdurend verrijkt kan worden met projectspecifieke gegevens. Door de koppeling van alle aspecten van gebiedsontwikkeling krijgen alle betrokken disciplines direct inzicht in de impact van elke aanpassing. Dat leidt tot een dynamisch, efficiënt en kostenbesparend proces onder het motto: eerst rekenen, dan tekenen. DEP heeft de stedenbouwkundige modellen van Common Affairs uitgebreid met energetische modellen, om zo tot een integrale netbewust bouwen tool te komen.

Meer weten?

Dank aan gemeente Almere voor deze klus en veel succes en plezier met de tooling! We zijn trots op het resultaat en blij met deze mooie samenwerking. De komende periode onderzoeken we de mogelijkheden om de tooling verder te ontwikkelen en onze kennis hierover te delen.  Heb je voor die tijd al vragen of interesse? Neem dan contact op met Carla.Roghair@dep.nl.

Terug naar alle artikelen