Aardgasvrij in 2045. Dat is de missie van de gemeente ’s-Hertogenbosch. De eerste stappen hiertoe werden gezet met de aanleg van een betaalbaar, collectief warmtenet voor een wijk in de gemeente. Maar hoe past één wijk in de bredere strategie van de gemeente? Dat was niet helder. Duurzaam Energie Perspectief verrichte een strategische analyse en gaf advies voor de hele gemeente, wat heeft bijgedragen aan de Transitievisie Warmte 2.0.  

Een andere aanpak
De gemeente wilde graag op een hoger abstractieniveau onderzoeken hoe een gemeentelijk warmtesysteem van de toekomst eruitziet. De wens was om tot een brongerichte aanpak te komen, die de samenhang tussen de verschillende warmtebronnen goed in beeld brengt. Duurzaam Energie Perspectief heeft hierin geadviseerd.  

Zó kan het ook
“We hebben een uitgebreide bronnenstudie uitgevoerd die inzichtelijk maakt welke warmtebronnen de gemeente heeft, welke buurten daar mogelijk op aangesloten kunnen worden en wat de onderlinge samenhang in een toekomstig gemeente-breed warmtenet is,” legt projectleider Sander Markus uit.  

‘Uitgebreide bronnenstudie maakt inzichtelijk welke kansen er voor een gebied liggen.’

Deel dit artikel

Bronnen
Sander en zijn collega’s zijn gestart met het analyseren van de lokale warmtebronnen. “Die hebben we uitgediept op kwaliteit en kwantiteit. Vervolgens is er contact gelegd met broneigenaren om de technische potentie, de bereidheid om warmte te leveren en toekomstige beschikbaarheid te bespreken. Dit resulteerde in drie bronnen waarmee ‘s-Hertogenbosch integraal kan worden verwarmd: de rioolwaterzuiveringsinstallatie Treurenburg, warmte uit de Maas en buurtwarmtepompen.”   

Warmtegebieden
Parallel hieraan is de warmtevraag van de diverse wijken bepaald. “De stap die hierop volgde was het vaststellen van warmtegebieden. Dat zijn grotendeels homogene verzamelingen van buurten met vergelijkbare eigenschappen en warmtevraag. Buurten in een warmtegebied kunnen relatief snel en eenvoudig aangesloten worden op een (integraal) warmtenet. Per warmtegebied is vastgesteld welke warmteoplossing het meest geschikt is. Hieruit bleek dat de warmtegebieden in het stedelijk gebied van ‘s-Hertogenbosch  grotendeels in aanmerking komen voor collectieve warmte. In het buitengebied kan de oplossing gevonden worden in bijvoorbeeld individuele warmtepompen, duurzaam gas of maatwerk.” 

De samenhang
“In de laatste fase van de analyse is de toekomstige gemeentelijke warmtevoorziening geoptimaliseerd in samenhang met het bestaande elektriciteits- en gasnetwerk. We hebben een ontwikkelstrategie opgesteld waarin de verschillende warmtekavels fasegewijs op de geselecteerde bronnen kunnen worden aangesloten. De warmtekavels kunnen met een transportleiding met elkaar verbonden worden. Op basis van deze ontwikkelstrategie kan een integraal, duurzaam, gemeentelijk warmtesysteem worden ontwikkeld,” besluit Sander.   

Inmiddels heeft de gemeente ‘s-Hertogenbosch de Transitievisie 2.0 vastgesteld, en is ze gestart met de uitrol van de ontwikkelstrategie. Omdat de rioolwaterzuiveringsinstallatie de meeste hoogwaardige warmte beschikbaar heeft krijgt deze bron de hoogste prioriteit voor de gemeente. Het ontwerp voor de installatie en de netten erachter is recentelijk opgeleverd door Duurzaam Energie Perspectief.