DEP over de grens: verlengde samenwerking met het Belgische Fluvius voor advies en besturing van warmtenetten in Vlaanderen

Gebouw & Energie
Kilometers warmtenet zorgen er in de nabije toekomst voor dat twaalf steden en gemeenten in het Belgische Vlaanderen duurzaam verwarmd worden. Een belangrijke stap voor netwerkbedrijf Fluvius, dat verduurzaming hoge prioriteit geeft. Een stap ook, waar Duurzaam Energie Perspectief (hierna DEP) bij betrokken is. En met succes: eind 2023 tekenden beide partijen voor verlenging van de samenwerking.
Carlo de Kinkelder Leestijd 6 minuten

Het Belgische netwerkbedrijf Fluvius heeft in de afgelopen jaren al tal van warmtenetten gerealiseerd, waarmee zij bijdragen aan de energietransitie en concreet aan een aardgasvrije economie. Het idee is overzichtelijk: daar waar restwarmte over is uit een productieproces of vuilverbranding ontstaat een samenwerking tussen een netwerkbedrijf, een leverancier en een producent. Samen zorgen zij ervoor dat de restwarmte via het aangelegde warmtenet naar woningen gaat. Het netwerkbedrijf, Fluvius in dit geval, is ook de zogenaamde ‘System Operator’: zij zijn verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en besturing van de warmtenetten.  

‘Fluvius realiseerde tal van warmtenetten en draagt hiermee bij aan een aardgasvrije economie'

Deel dit artikel

Procestechnologie en besturing van warmtenetten 

En dat is waar de DEP– expertise om de hoek komt kijken. Want hoe bestuur je een warmtesysteem en hoe zorg je ervoor dat de techniek je in staat stelt om de rol als System Operator in te vullen? Dat, plús de expertise en procestechnische ervaring in warmtesystemen en warmtenetten, is precies waar DEP goed in is. We helpen bij alle facetten die komen kijken bij stadswarmtenetten en systemen. Dat doen we al geruime tijd in samenwerking met Fluvius. Een jaar of 10 geleden begon het met de aansturing en besturing van kleine netten, veelal op een tijdelijke warmtebron. Inmiddels zijn de netten dusdanig uitgebreid dat ze gekoppeld worden en aangesloten op een duurzame warmtebron. 

 

Altijd in ontwikkeling 

Dat er in die tien jaar ontzettend veel is veranderd in de techniek rondom warmtenetten weten de Belgen ook. DEP zit full focus op die ontwikkelingen en is erg goed in het overkoepelend aansturen van een heel warmtenet. ‘Een absolute meerwaarde,’ volgens Fluvius. DEP heeft de expertise én de tools ontwikkeld. Bijvoorbeeld een besturingsconcept dat de juiste warmtebron op het juiste moment inschakelt en er ook voor zorgt dat de juiste informatie voor de bedrijfsvoering realtime naar de juiste stakeholders gaat. Dit stelt Fluvius in staat om haar taak als System Operator goed te doen.  

dep

In tien jaar tijd is er ontzettend veel veranderd in de techniek rondom warmtenetten.

Nieuwe netten 

De verlengde samenwerking omvat dus geen nieuw project, maar een voortzetting van de werkzaamheden die bij Fluvius op de rol staan. Zo staan uitbreidingen in Antwerpen en Roeselare op de planning en is recentelijk het warmtenet in Veurne inbedrijf gesteld. Hierbij worden woningen in Veurne verwarmd met restwarmte afkomstig van de chipsfabriek van Pepsico, daar in de buurt. Zo zie je maar weer dat het eten van chips kan bijdragen aan de verduurzaming van je woonplaats! Ben je benieuwd naar meer achtergrondinformatie over de warmtenetten van Fluvius? Kijk dan even hier.  

 

Meer weten? 

Onze collega’s uit het team Warmte Koude Proces Techniek bieden engineering en consultancy op het gebied van aanleg, besturing, software, IT en communicatie rondom warmtenetten. Ze noemen zichzelf ook wel de ‘system integrator’ voor warmtebedrijven in Nederland én over de grens en helpen je graag.  

Terug naar alle artikelen