Balanswijk: energieplanologie van de (nabije) toekomst

Gebied & Energie Gebouw & Energie Brede welvaart Elektriciteitsnetten
Op verzoek van de gemeente Almere hebben we samen met Common Affairs en Sweco een rekentool voor netbewust bouwen ontwikkeld. Met de tool kun je op basis van stedenbouwkundige wensen een volledig stedenbouwkundig programma simuleren (d.m.v. Citymaker), welke vervolgens energetisch op uur-basis wordt doorgerekend. Almere gaat de tool inzetten voor de ambitieuze plannen rond de gebiedsontwikkeling van het toekomstbestendige stadsdeel Pampus met ruim 30.000 woningen, en de eerste 2 workshops waren zeer geslaagd!
Carla Roghair Leestijd 4 minuten

De energie-experts van DEP hebben samen met de stedenbouwers van Urban Synergy en Bright de eerste balanswijk ontworpen. De bedoeling was om te kijken hoe een wijk eruit kan zien waarbij het goed leven is én waarbij de energievoorziening volledig in de wijk wordt opgelost. 

Er zijn al technische oplossingen beschikbaar om woningen te ontwerpen die minimale stroom van het net vereisen. Ook voor groepen woningen zijn opwek, opslag en efficiënt gebruik in balans te brengen. Woningontwikkeling en netbeheer zijn soms aparte werelden, er wordt niet om gevraagd, het is onvoldoende bekend, het lijkt in aanschaf duurder of voorschriften passen niet. En daar zit een sleutel om woningbouw en energietransitie van het slot te krijgen: sámen naar netbewuste nieuwbouw. Met balans in energie en balans in belangen: De Balanswijk. 

En daar zit een sleutel om woningbouw en energietransitie van het slot te krijgen: sámen naar netbewuste nieuwbouw.

Deel deze quote

Aan de hand van vooruitstrevende stedenbouwkundige principes en energietechnieken hebben we een eerste richting ontdekt en ontworpen. In het rapport over de Balanswijk 1.0 lees je alles over de geleerde lessen. 

Binnen dit eerste ontwerp hebben we geleerd dat deze versie van een balanswijk veel energieopslag nodig heeft in de wijk. Door gebrek aan ruimte levert dat een uitdaging op. Het ontwerpend onderzoek heeft veel nieuwe inzichten geleverd en deze gebruikten we bij het ontwerpen en bedenken van nieuwe scenario’s.  

Lees en bekijk hier de samenvatting van het rapport of het complete rapport. 

Meer weten? Neem dan contact op met Carla Roghair: carla.roghair@dep.nl. Binnenkort komt een nieuw rapport van de volgende ontworpen balanswijk online: een balanswijk met het scenario Collectieve warmte. 

Terug naar alle artikelen